Zhoubná onemocnění jsou, s výjimkou geneticky podmíněných forem rakoviny, civilizační choroby. S rozvojem společnosti, technologií a znečištění stoupá i jejich výskyt. Jsme v dlouhodobém stresu, fyzikálním, chemickém, nutričním i biologickém, kdy čelíme tzv. onkogenním virům, které mohou stát za vznikem rakoviny. To vše doprovází každodenní shon, práce pod tlakem a interpersonální konflikty. Tyto civilizační vlivy působí komplexně a mohou vést k fatálnímu zvratu buňky normální v buňku nádorovou.
Jaké jsou nejdůležitější principy prevence?
1) Dostatek ovoce a zeleniny v jídelníčku. Obsahují fytochemické látky ze skupiny polyfenolů a flavonoidů, které mají protinádorové účinky. Denní dávka by měla odpovídat 2:1 ve prospěch zeleniny, pro 70 kg člověka tedy alespoň 500 g zeleniny a 200 g ovoce/den. Významný je princip duhy, tj. zastoupení zeleniny všech druhů a barev, pokud možno z ekologických zdrojů.
2) Redukce tučných a sladkých nutričně chudých jídel. Obsahují minimum vitamínů a minerálů a fytochemické látky neobsahují vůbec. Přednost by měly mít rostlinné tuky z oliv či ořechů, eliminovat bychom měli rizikové formy úpravy (smažení a grilování). Významný protinádorový potenciál mají ořechy, rajčata, brokolice, hlávkové zelí, česnek, cibule, kurkuma, zelený čaj, červená řepa, ale i kvalitní kakao či hořká čokoláda.
3) Dostatek pohybu je velmi důležitý – námaha snižuje vnímání stresu, zlepšuje psychickou pohodu a díky tomu i funkci imunitního systému.
4) Podstatné je vyvarovat se kouření a nadměrné konzumaci alkoholu. Obojí jsou silně rizikové faktory vzniku nádorového bujení.
5) Potravinové doplňky představují v prevenci i léčbě rakoviny významnou podporu. Vhodné jsou neslazené přírodní vitamínové koncentráty či imunonutriční houby, například reishi. Látky v ní obsažené stimulují imunitní systém a skupinu triterpenoidů, které jsou schopny likvidovat nově vzniklé nádorové buňky. Kvalitní prevenci představuje i aloe vera s více než 200 účinnými látkami. Důležitá je vždy kvalita zpracování a garance obsahu účinných látek v každém produktu.
Potravinové doplňky nejsou léčiva a nenahrazují klasickou léčbu, mohou ale posílit prevenci i samotný boj se zákeřnou nemocí.
Složení a kombinaci potravinových doplňků bychom měli vždy konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.